torstai 19. lokakuuta 2017

Maakuntakierroksella opittua


Sain kahden päivän aikana tutustua kolmeen maakuntaan, Kampong Chhnangiin, Battambangiin ja Pursatiin. Battambang on kuuluisa hyvälaatuisesta riisistään. Meitä oli pakulla liikkeellä yhteensä kahdeksan, joista puolet oli teknistä henkilökuntaa ja toinen puoli kuuntelijavuorovaikutusporukkaa. Matkat Kambodzassa ovat pitkiä, ja tiet kuoppaisia, joten matkustaessa ei oikein muuta voi kuin ihailla maisemia. Minä opettelin indonesialaisen vapaaehtoisen Bobbyn kanssa khmerin kieltä. Hän aloittelijana on hyvä opettaja. Mutta voi vanhaa pääparkaani! Uudet sanat huonosti tarttuvat aivokuoreeni. Yritän vain sitkeästi.
Ja tilaisuuksia tuli tällä reissulla. Meillä oli kolme kuuntelijatapaamista, ja aina tapaamisen aluksi minä tietysti esittelen itseni  ’Gnjom schmuo Eila. Gnjom mok bi Finlandia’.


Tapaamisen aluksi aina Sophors, tutkimusapulaiseni esittelee arviointitutkimuksen tarkoituksen. Sitten hän jakaa nelisivuisen kyselylomakkeen tapaamiseen tulleille. Toinen apulainen, Vanda, jakaa kynät. Sitten alkaa kysymysten ryöppy. Ja muutamat istuvat hiljaisena eteenpäin tuijottaen – he eivät osaa kirjoittaa. Sophors vakuuttaa, että hän ja Vanda tulevat auttamaan niitä jotka eivät voi itse lomaketta täyttää.


Kymmenen minuuttia kulunut. Huomaan että vain muutamaan ensimmäiseen kysymykseen on vastattu. Tajuan, että lomake on liian vaikea maaseudun ihmisten täyttää. Heille on annettava aikaa, ja heitä on autettava sen täyttämisessä. Onneksi minulla on khmeriä taitavia tutkimusapulaisia.

Lopuksi kuuntelijat esittävät laulun kiitokseksi. Minä sanon khmerin kielellä ’Jumala sinua siunatkoon’, Som Preaong protiempo nea. 

Useimmat kuuntelijatapaamiseen tulijat ovat Krusa-FM radion kuuntelijoita. Jotkut ovat aloittaneet lyhytaaltolähetysten kuuntelijoina (ja vielä sellaisiakin on joissain paikoin), ja sitten löytäneet Krusa-FMn. Eräs mies nauhoittaa vaimolleen ohjelmat eri paikkakunnalla töissä ollessaan (koska siellä Krusa-FM kuuluu) ja vaimo kuuntelee nauhoitukset jälkikäteen.
Ihanaa on aina tavata sellaisia jotka ovat vastaanottaneet Jumalan rakkauden eli tulleet kristityiksi, kuten tämä mies kymmenen kuukautta sitten. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti