perjantai 20. lokakuuta 2017

Buddhalaisuuden ilmentymiä minulle 
Kambodza kun on buddhalainen maa, täällä näkyy kirkkojen sijaan buddhalaisia temppeleita. Temppelialue on yleensä aidattu, rauhallinen ja viihtyisä alue. Maakunnissa olevat temppelialueet ovat rauhallisempia kuin Phnom Penhissä. Pääkaupungissa on myös turisteja temppelialueella.


Temppelialueella on kupolinmuotoisia stupia, eli tavallaan pyhäinjäännösmuistomerkkejä. Niissä säilytetään tärkeiden munkkien pyhäinjäännöksiä. Sitten on myös tavallisia hautamonumentteja. Joidenkin temppleialueiden yhteydessä on munkkien asuntola.


Minä olen harvoin nähnyt munkkeja temppelialueella. Heitä näkyy täällä vähemmän kuin esim. Myanmarissa. Kambodzalaisten munkkien väri on oranssi, kun taas Myanmarissa he ovat syvän tumman purppuranpunaisia.

Lauantaina lenkillä ollessani näin muutamia munkkeja. He pysähtyvät pikkukauppiaiden eteen ja yleensä heille annetaan jotakin syötävää kulhoon. Usein munkki pysäytetään, ja hän messuaa siunauksen. 


Pääkaupungissa ei kuulu munkkien ääntä kaiuttimista, mutta maakunnissa, esim. Battambangissa heräsin aamulla munkkien messuamiseen, aivan kuten Indonesiassa herään imaamin rukoushuutoon. Lokakuun 16. vietettiin kuningas Norodom Sihanoukin muistopäivää. Julkisilla paikoilla ja temppeleissä on hänen kuvansa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti