sunnuntai 11. kesäkuuta 2017

Koulutus on niin tärkeää
Vierailimme ala-asteen koulussa. Krusa-FM asemalta Lovely Chann, Susma ja minä. Deip, paikallisen koulun opettaja kertoi että oppilaita on vaikea saada pysymään koulussa. Miksi? Koska vanhemmat itse eivät ole käyneet koulua, he eivät arvosta koulunkäyntiä. Toisena syynä Deip mainitsi että monet vanhemmat tarvitsevat lapsiaan, varsinkin tyttöjä, apuun talousarkareissa. Ja joskus jopa tytöt lähetetään Phnom Penhiin töihin esim. Talousapulaisiksi, jotta saisivat rahaa ja voisivat auttaa vanhempiaan velkojen maksussa.
 Eniten meikäläistä kosketti kun Deip kertoi että hän kolmen oman lapsensa lisäksi huolehtii kahdeksasta lapsesta. Nämä lapset ovat avioerojen vuoksi joutuneet esim. Ikääntyneen isovanhemman hoiviin. Deip ja hänen puolisonsa pitävät tavallaan pienimuotoista orpokotia koulun lisäksi. Koulu on yksityinen siinä mielessä että oppilas maksaa 10 000 reiliä vuodessa, mikä on noin kaksi euroa. Mutta monelle sekin on mahdottoman suuri summa maksaa.


 Tässä koulussa australainen avustustyöntekijä kouluttaa viittä opettajaa opetuksen saloihin. He antavat heille ideoita opetukseen. Huomasin samoja juttuja kuin Suomen esikoulussa, kuten linkkiketjun tekeminen. Paljon lapsille opetetaan käden taitoja ja askartelua. Tietysit khmerin kieltä ja englannin alkeita. Tässä alla he ovat valmistaneet khmerin aakkosia liimaamalla simpukoita.


Kun kysyin, mitä lapset eniten oppivat, Deip totesi että riitojen selvittelyä ja anteeksiantamista. Monessa perheessä ei osata käsitellä kiistakysymyksiä. Kun riita sovitaan, koulun oppilaat on opetettu halaamaan toisiaan. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti