maanantai 18. kesäkuuta 2018

James Phonin tarina


Facebookin välityksellä olen pystynyt pitämään kambodzalaisia työtuttuja muistissa. Yksi heistä on James Phon, jonka v. 2013 koulutin koodaamaan silloista Kambodzan tutkimusta. James Phon oli vain projektityöläisenä tuolloin. 

Minulla on paikallinen puhelin sim-kortti, nin voin käyttää PassAppsia ja mennä haluan itsenäisesti. Tilaan tuktukin PassAppin välityksellä. PassAppiin kuuluvilla Tuktukeilla on aina Google kartan omaava kännykkä, joten heidän kyydissään en eksy. Niinpä onnistuin tapaamaan James Phonin kahvilassa. 

 

James Phon on nykyään 28 v, naimisissa oleva perheenisä ja liikemies. Hän yhteistyössä taiwanilaisen liikemiehen kanssa pitää yllä kahta yritystä – pesulaa ja kiinteistöfirmaa. Lisäksi hän vapaaehtoisena auttaa kristillistä kustantamoa, jonka nimi on Action Cambodia. 


James Phon meni naimisiin kirkossaan käyvän orpotytön kanssa. Heillä on nyt 10 kk vanha tyttö, Sometta (kambodzalainen lausuu So-me-ta). He ovat ostaneet lainarahalla 53 neliömetrin kokoisen tontin jonne ovat rakentaneet yksinkertaisen kodin. Hänen vaimonsa on ammatiltaan kätilö, mutta käy muunlaisessa työssä. Aamulla James heittää vaimonsa ja tyttönsä tämän työpaikalle, ja sitten mopottaa omaan yritykseensä.

Hän maksaa työntekijöilleen jonkinlaista sosiaaliturvaa, mutta ei maksa eläkettä. Esim. hänen isänsä on eläkkeellä valtion virasta, mutta ei saa mitään eläkettä. Isä on täysin riippuvainen omista säästöistään (mikäli niitä on), tai lasten huolenpidosta. James’n äiti kuoli 52-vuotaiaana aivojen verenvuotoon. Hänellä oli useita pääkipuja, ja häntä kuvattiin useaan otteeseen löytämättä mitään. Hän kävi monessa sairaalassa, mutta missään häntä ei osattu auttaa. Kunnes hän eräänä yönä menehtyi ilmeisesti aivoverenvuotoon.

James Phon käy pienessä 30 hengen kirkossa, jossa neljäsosa on nuoria ja muuta vanhempia ihmisiä. James Phon tuli kristityksi kun kaverin pyynnöstä alkoi käydä kirkossa. Hänen sisaruksensa ovat myös kristittyjä, mutta vanhemmat buddhalaisia.

James Phon kuuntelee silloin tällöin perheradiota puhelimestaan. Hän sanoo että ei raaski kuunnella kauaa, koska haluaa säästää puhelimen akkua. Hän toivookin että Krusa tekisi sellaisen mobiiliapplikaation, jossa puhelimen voi lukita ja silti radio kuuluu. Nyt ei niin ole.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti