keskiviikko 22. toukokuuta 2024

 

OPIN TIELLÄ CHIANGMAISSA

Chiang Mai on tunnin lentomatkan päässä Bangkokista, Pohjois-Thaimaassa. Täällä on paljon vihreää ja levollista. FEBC:in pienten kielten työ keskittyy tänne. Kaikkiaan 17 kielellä tuotetaan kristillistä sisältöä. 

Keskustelin tänään issanin kielen parissa toimivan muusikkiopettajan. Hän opettaa issania puhuville miten laatian omankielistä hengellistä musiikkia. Issanilaisilla on paljon kännyköitä, koronan aikana niiden omistus ja käyttö lisääntyi huimasti, 

Issania puhuvat osaavat myös thai-kieltä, jota opetetaan koulussa. He osaavat kirjoittaa ja lukea sillä kielellä. Oma kieli on puhe- ja kotikieli. Internetistä he eivät juurikaan etsi itse sisältöä, vaan sanoma hyvistä YouTubin videoista kulkee ihmiseltä toiselle. 

Pieten kielten puhujilla suurin ongelma on talous. Maaseudulla ei ole töitä. Sitten monet ottavat lainoja, joissa saattaa olla 20%:n korko. Kerran eräs liikemies oli rahoittanut kyläläisiä jotta nämä voivat perustaa yrityksiä ja sijoittaa rahat. Mitä he tekivät? Ostivat rahoilla kodinkoneita ja sähkölaitteita ja käyttivät kaikki rahat. 
Suurin ongelma pienten kielten puhujilla on riippuvuus päihteisiin. 




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti