torstai 30. toukokuuta 2024

 VUORISTON LÄHIRUOKAA


Tänään FEBC-Thaimaan etnisten johtaja Noppakhun vei minut vuoriston kylään, tapaamaan shan- tuottajaa (jonka kädestä on edellisessä blogissa kuva). Karen-heimoon kuuluva rouva oli loihtunut todellisen pitopöydän meille lounaaksi - sieniä, erilaisia vihreitä yrttejä, bambun versoja, kanaa riisin kera. Ja tietysti hedelmiä jälkiruuaksi: duriania, mangosteeneja, melonia  ja jack-hedelmiä. Jälkiruuan jälkiruuaksi vahvaa paikallista kahvia ja riisikeksejä, jotka on makeutettu ruokosokerisiirapilla. 


Shan-tuotttajan kylässä on n. 80 perhettä. Heistä key paikallisessa kirkossa noin 100-120. Jouluna 200. Thaimaassa on helpompaa olla kristitty kuin Myanmarissa. Jos Myanmarissa kääntyy kristityksi, joutuu poistumaan kylästä. Siksipä Singaporen kristityt ostivat maata shaneille, johon he voivat perustaa kristityn kylän. 

Tulleessaan kristityksi shanin täytyy selvitä kolmesta koetuksesta...munkista, sotilaasta ja shamaanista. Jos näiden kohtaamisesta selviät ja pääset heidän suosioonsa, saatat pystyä jatkamaan elämää kylässä. Hallitus ei niinkään jahtaa kristittyjä, vaan nämä kolme.

Miksi sitten joku kääntyy kristityksi? Shan-tuottaja mainitsee pääsyyksi henkien orjuudesta vapautumisen. On rosella vapauttavaa kokea kun paha henki lähtee ihmisestä pois. Sen jälkeen ei halua edes palata entiseen uskontoon. Toinen merkittävä syys uskoontulolle on huumeiden käyttö. Jotkut saattavat käydä seitsemän kertaa rehabilitaatiossa, pääsemättä eroon huumeista. Mutta kun he tulevat kristityiksi, he vapautuvat huumeiden vallasta.


Tapasin myös hmong-tuottajan ja olin miten kätevästi hän toteuttaaFB live ohjelmaansa.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti