sunnuntai 3. helmikuuta 2019

Ganges ja Kosi


Tänään minulla oli kunnia ylittää kaksi Biharin tärkeää jokea – Ganges ja Kosi. Ganges on todella leveä, kun taas Kosi on kapea. Gangesissa näytti olevan vain vähän vettä. On uskomatonta kuvitella miten se voi nousta niin että alueen maanviljelijöiden pellot peittyvät puolitoista metriä vettä. Gangesin reuna-alueet ovat luonnollisesti viljavaa seutua, ja täynnä banaani-, sinappi- ja maissipeltoja. 


Kosi-jokeen biharilaisilla on uskomuksia. He pitävät sitä vähän kuin jumalanaan, ja uskovat että kun se tulvii, he eivät ole onnistuneet miellyttämään Kosia. Tällaiset uskomukset tekevät luonnollisesti tulvavalmiuteen kasvattamisen vaikeaksi. Ja lähes joka vuosi sadeaikaan, kesäkuusta eteenpäin, joki tulvii. Pahin tulva oli vuonna 2008, mutta vuoden 2017 oli myös melko paha. Tämä evaluaatiotutkimus kohdistuu juuri v. 2017 tulvaan, ja siihen miten kriisiviestintäohjelmat auttoivat ihmisten selviytymistä. Ohjelmia lähetettiin All India Radion taajuuksilla, joka vastaa Suomen Yleisradiota. Ohjelmien tekijät olivat kriisiradioverkoston intialaisia tuottajia. He menivät myös tiimeineen tulva-alueille haastattelemaan kyläläisiä. 

Biharilaiset valmistautuvat tulviin vähän kuin suomalaiset talveen. He keräävät polttopuita kotiinsa, ja varastoivat riisiä ja jauhoja. Jauhoista tehdään naan- tai rotileipää tai liddejä. Liddit ovat biharilainen herkku, vehnäkuorisen pallon sisään on ahdettu paahdettuja grahamjauhoja joka on maustettu valkosipulilla. (alla)
 
Liddejä syödään esim. daalin kera, joka on kurkumalla maustettua linssipataa.

Viljelijäväestön suurin ongelma tulvien suhteen on että koko sato saattaa mennä, ja joki tuo mukanaan leitettä pelloille. Vie jonkin aikaa ennen kuin pelto saadaan uudestaan kunnostettua viljelykuntoon. Biharissa on sääntö, että viljelijöiden pitää saada korvaus sadon menetyksestä peräti kolme kuukauden sisällä tulvasta. Näin ei useinkaan käy. Ja jos viljelijä ei ehdi saada uutta siementä ajoissa, sitten ei seuraavaakaan satoa tule. 
Kuvassa kulhossa linssipataa tandoori roti -leivän kera

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti