Yangon on Bangkokista luoteeseen, ja Phnom Penh taas kaakkoon päin. Lennän siis Cambodzaan Thaimaan kautta. Olen käynyt Phnom Penhissä sen verran useasti, että tänne tulee kuin kotiinsa. Phnom Penhissä hyrräävät mopot. Niiden ajaminen on kiellettyä Yangonin kaduilla. Mopot Phnom Penhissä ajavat melko rauhallisesti, ja liikenteessä annetaan tilaa toiselle. Suosikkiajoneuvoni Kambodzassa on tietysti Tuk-tuk. Siinä istuessa saa mukavasti ilmaa keuhkoihinsa. Phnom Penhin ilma on vielä suhteellisen puhdasta.
Täällä koen olevani tarpeellinen työn suhteen. Minulla on mentoroitavana radioaseman yleisösuhteista vastaava Sophary (kuvassa oranssissa purerossa). Hänellä on pieni punainen Nokia-puhelin joka silloin tällöin pirisee, joka kuuntelijat tai ohjelmien sponsoroijat haluavat lisätietoa. Sophary ylläpitää kuuntelijoista tietokantaa, joka kertoo heidän taustastaan oleellisen. Krusa-FM pyrkii auttamaan täällä ihmisiä kasvattamalla ja kouluttamalla.
Tietokannasta näen että opiskelijat ovat saaneet into opiskeluun koska nuorten ohjelmassa annetaan ideoita työ- ja rahoitusmahdollisuuksista. Tietokannasta näem myös että miehet soittavat useimmiten suoriin lähetyksiin. Sophary selittää että miehillä on enemmän aikaa soittaa – naiset saattavat kuunnella valmistaessaan ruokaa, mutta miehillä on aikaa soittaa. Suosituin ohjelma näyttää olevan aamuinen makasiinityyppinen Sunrise-ohjelma. Ja tietysti khmerinkielinen musiikkohjelma, jossa yleisö saa esittää toivomuksiaan.
Tänään olen valmistanut Sopharyn kanssa kyselylomaketta kirkkojen pastoreille, joka jaettaan täytettäväksi Kambodzan kristittyjen johtajien kokoontumisessa. Viikonloppuna sitä on tarkoitus testata lomaketta, ja viimeistellä se ensi viikolla.
On mukavaa olla välillä tavallisessa kerrostaloasunnossa. Yövyn Saipanilta asti tuttujen työkavereiden, Mike ja Brigit Adamsin asunnossa, kerrostalon viidennessä kerroksessa. Mike Adamsin työ First Response Radion eli kriisimatkalaukkutyön johtajana liippaa läheltä väitöskirjani aihetta kriisivalmiuteen kasvattamisesta. Minä yritän ennalta auttaa, ja Mike auttaa katastrofin jälkeen. Hän kouluttaa aasialaisia itsenäisesti toimimaan kriisimatkalaukun kanssa katastofialueilla. Menemme töiden jälkeen Adamsien kotiin radioasemalta Tuk-Tukilla.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti