torstai 6. lokakuuta 2016

Historian havinaa rakennuksissa

Suurin yllätys täällä Intiassa minulle on ollut vanhat rakennukset. Sulttaanit hallitsivat Delhiä aina 1500-luvulle asti, jonka jälkeen eräs heistä rakennutti muurin vanhan kaupungin ympärille. Tuon vanhan Delhin kenties mielenkiintoisimpia paikkoja on maustetori.

Accrassa, joka oli Intian pääkaupunkin ennen Delhiä, näin upeita islamilaisarkkitehtuurilla tehtyjä rakennuksia, kuten Punaisen linnakkeen (Red Fort) joka rakennettiin 1546. Siinä on islamilaisuuden lisäksi muistutusta mongoleista - pyöreät tornit. Tuohon aikaan näillä main temmelsivät mongolien jälkeläiset, jotka olivat sekoittuneet turkkilaisiin.
Punaiselta linnakkeelta näkyy vihreyden keskellä kaunis valkoinen kupoli torneineen. Se on tuo kuuluisa Taj Mahal, josta opin tietämään sen että se on itse asiassa hautakammio nuorena kuolleelle mogulihallitsijat vaimolle. Se on rakennettu 1600-luvun puolivälissä rakkauden symboliksi, mitä kauneimmista valokivistä ja marmorista. Rakennusta puhdistetaan liasta, siksi yksi torneista on ympäröity rakennustelineillä.
Vaikka islam on antanut paljon vaikutteita Intiaan, ja alle kuudes intialainen on muslimi, maan valtauskonto on hindulaisuus. Tänään pääsin sikhi-autonkuljettajan opastuksella kurkistamaan pieneen hindutemppeliin. Naiset lauloivat jotain, ja katossa oli paljon ilmapalloja. Muutama jumalan alttari näkyy seinällä. Eräs temppelipalvelija antoi meille banaanit. Tähän aikaan vuodesta on Ramnila juhla täällä. Kulkueita, joissa myös jaetaan banaaneja.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti