maanantai 15. helmikuuta 2016

Welkom in Malang - hollantilaisten jalanjäljillä
Istumme indonesialaisten ystäviemme kanssa hollantilaisten perustamassa kahvilassa Malangissa. Seinällä lukee Welcom in Malang. ja kolme hollantilaista eläkeläismiestä keskustelevat vilkkaasti naapuripöydässä. Eurooppalainen henki leijuu kahvilassa, sen huonekaluissa, värjätyissä lasiruuduissa. 
Malangissa näkyy hollantilaisten vaikutus kenties enemmän kuin missään muussa paikassa missä Indonesiassa olen käynyt. 


Ravintolasta poistuttuamme ajamme liikenneympyrässä jonka keskellä on miehen patsas. ’Se on Suropati, sankari joka taisteli hollantilaisia vastaaan.’ Malangissa on samanniminen katu.

Mieleeni tulvii historian välähdykset joita luin muutama päivä sitten Jakartassa Monasin alakerrassa olevassa museossa…'Indonesiassa vallitsi vapaakauppa-alue, kunnes hollantilaiset ja alkoivat dominoida sitä'. …tai...'Lontoon kokouksen 1814 jälkeen hollantilaiset uudelleen julistivat suvereenisuuttaan Indonesiassa ja uudelleen säätivät monopolinsa'...

Historian kirjoitusta en nyt pysty analysoimaan, oliko se objektiivista. Joskus historiaa kirjoitetaan tietystä vinkkelistä. Mutta yhden asian opin historiankirjoituksista. Sen ettei länsimaalaisten tulisi päsmäröidä indonesialaisten kanssa ennen kuin ottavat selvää paikallisista oloista ja tavoista tehdä hommat. Joskus ne saattavat olla parempia kuin länsimaalaisten ideat.
Myös Malangin naapurikaupungissa Batussa oli kahvila 'Omah Kitir', jonka päätyyn oli maalattu tuulimyllyä muistuttuva kuvio.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti